Vuosi 2021 oli jälleen kerran Asuntopehtoorille hyvän kasvun vuosi.
Olen toiminut yrittäjänä nelisen vuotta ja varsinkin viimeisen parin vuoden aikana olen oppinut aika paljon yrittäjyydestä. Nyt vuoden vaihtuessa halusin kirjoittaa näitä asioita muistiin ja jakaa ne muidenkin hyödyksi.
Mitä yrittää?
Palkkatyössä ollessani mietin monta kertaa, että haluaisin olla yrittäjä mutta minulla ei ollut yritysideaa. Oli vaikea keksiä mitään uutta ja mullistavaa. Yliopistossakin opetettiin, että innovaatio on keksintö, jonka voi muuttaa rahaksi. Ja oletus jotenkin oli, että yrittäjäksi voi alkaa vain keksimällä jonkin uuden palvelun tai tuotteen.
Itselläni kävi tuuri, sillä olin toiminut asuntosijoittajana noin 13 vuoden ajan ja kun olin noin pitkään omia asuntojani vuokrannut, ajattelin että ehkä osaisin vuokrata muidenkin asuntoja.
Lisäksi pitkään tehty asuntosijoittaminen mahdollisti taloudellisen riskin ottamisen. Minun ei olisi tarvinnut palata palkkatöihin vaikka yrittäminen olisikin epäonnistunut. (Kannattaa siis sijoittaa!)
Kävi ilmi, että asiakkaat todella arvostivat yrittäjän itsensä tekemää vuokravälitystä. Tiesinhän tismalleen mitä heidän arki asuntosijoittamisessa on ja koska tein töitä itselleni, en katsonut kelloa. Asiakkaani saivat siis palvelua lähes ympäri vuorokauden. Tästä seurasi se, että vuokrasin asunnot paljon kilpailijoita nopeammin.
Eräs asiakas oli ostanut seitsemän kolmiota ja antoi ne kahden välitysliikkeen hoidettavaksi. Hän sanoi minulle ja toiselle välittäjälle, että tässä on aluksi molemmille kaksi asuntoa ja kun ne on vuokrattu, saa lisää. Minun onneksi hän antoi toimeksiannot perjantaina iltapäivällä, jolloin toinen välittäjä oli juuri jäämässä viikonlopun viettoon. Sain viikonlopun aikana vuokrattua molemmat asunnot ja näin sain kaksi uutta toimeksiantoa. Vuokrasin nekin nopeasti ja lopulta päädyin vuokraamaan kaikki seitsemän asuntoa. Kilpailija ei ehtinyt vuokrata yhtään.
Älä siis ota stressiä uuden hienon innovaation keksimisestä vaan mieti joku jo olemassa oleva ala, jossa kilpailu on vähäistä. Tämä poistaa riskin siitä, että tuotteellesi ei olisi kysyntää. Kysyntä on varmaa koska ala on jo olemassa. Sinun vain täytyy olla hieman parempi kuin kilpailijasi.
Tutki alaa, markkinaa ja sen toimijoita ja lähde kilpailemaan. Tee hommat paremmin kuin kilpailijat tekee.
Kannattaa kilpailla markkinassa, joka kasvaa tai joka on muuten hyvä. Tällaisessa markkinassa pärjää pienemmälläkin osaamisella tai kokemuksella.
Tehokas ja kilpailtu markkina sen sijaan on paljon brutaalimpi. Kilpailen paljon mieluummin yritysten kanssa, joiden keskimääräinen koulutustaso on melko matala kuin Otaniemestä valmistuneiden huippuinsinöörien kanssa.
Miten yrittää?
Pidä homma simppelinä. Alussa yritys ei tarvitse muuta kuin tekemistä. Unohda kaikenmaailman pöhinät ja husslet. Tee vain työtä. Kerro asiakkaillesi mitä tulet tekemään ja tee se. Tämä on yrittäjän supervoima.
Hienot suunnitelmat ovat yhtä tyhjän kanssa, jos asiakas ei saa haluamaansa palvelua tai tuotetta.
Vastaa siis puhelimeen tai soita takaisin järjellisessä ajassa. Vastaa sähköpostiin vuorokauden kuluessa. Saan yhä tänä päivänä kiitosta asiakkailta nopeasta vastauksesta. Se lämmittää joka kerta mutta tuntuu silti hassulta, että se on sen verran poikkeuksellista, että siitä halutaan kiittää.
Kun yritys kasvaa, pidä se yhä simppelinä. Anna työntekijöille selkeä tehtävä, tavoitteet ja palkkiomalli. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty.
Toimitusjohtajan työstä
Kannatta olla pomo, jonka kanssa halutaan työskennellä. Sillä ei ole niin isoa merkitystä miltä näytät ulospäin kuin miltä näytät sisälle päin omille työntekijöillesi. Jos he saavat sinulta motivaatiota, oppia ja mukavan työilmapiirin, he haluavat työskennellä kanssasi. Jälleen kerran helpommin sanottu kuin tehty.
Toimitusjohtajan työ on yksinäistä. Et voi kysyä työntekijöiltäsi mielipidettä kaikkiin asioihin. Joudut tekemään päätöksiä, joista aina joku pahastuu.
Mikäli vielä satut menestymään, aina on joku, joka haluaa ansiottaman osansa menestykestäsi. Mieti siis kahdesti kuinka julkisesti haluat kertoa raha-asioistasi ja menestyksestäsi. Lisäksi on niin, että oikeasti varakkailla ei ole tarvetta näyttää vaurauttaan. Sykli näyttää menevän niin, että köyhistä oloista lähtenyt vaurastunut henkilö haluaa näyttää vaurauttaan aluksi, mutta kun vauraus muuttuu arjeksi, näyttämisen tarve vähenee.
Syntymästä asti vauraalla ei ole mitään tarvetta korostaa vaurauttaan vaan se on normaalia. Hänellä on luultavasti jopa suurempi tarve näyttää osaamistaan, että osaa itsekin jotain eikä vain lepää aiempien sukupolvien menestyksen varjossa.
Yksinäisyyden vuoksi toimitusjohtajan kannattaa harkita vertaisryhmään liittymistä tai hankkimaan hyvä ystävä, jonka kanssa asioista voi keskustella luottamuksellisesti.
Toinen vaihtoehto on hankkia harrastus, joka vie työasiat mielestä.
Toimitusjohtaja vai omistaja?
Toimitusjohtajan työ on ihan oikea työ, joka vaatii sinulta aikaa ja vaivaa.
Mieti siis jo ennen yrittäjäksi lähtemistä haluatko luoda itsellesi uuden työn vai tulonlähteen. Todella monet yrittäjät ovat töissä itsellään ja nostavat tavallista 30-50 000 euron vuosipalkkaa. Kun eläkeikä lähestyy, ei yrityksellä ole mitään arvoa sillä koko homma on yrittäjän varassa. Jos hän jää pois, yritystä ei ole eli sen arvo on nolla.
Eläköityvä yrittäjä ei siis voi myydä yritystä vaan ajaa sen hallitusti alas. Näin ollen hän on tehnyt työtä itselleen ja saanut siitä palkan. Työnteon näkökulmasta tässä ei kuitenkaan ole isoa eroa tavalliseen palkkatyöhön. Suurin ero on kenties se, että saa olla itsensä pomo. Ja se, että kannat kaikki riskit itse.
Tämä on ihan ok valinta ja monelle varmasti hyvä. Mutta kannattaa tiedostaa mitä haluat yritykseltä.
Jos sen sijaan haluat olla omistaja, sinun tulee rakentaa yritystä eri kulmalla. Joudut rakentamaan yritykseen prosessit, joiden mukaisesti yritys toimii. Vielä tärkeämpää on rekrytoida A-luokan ihmisiä, jotka osaavat toimia prosessien mukaan ja kehittää niitä.
Mikäli et voi pitää kuukauden kesälomaa yrityksestäsi, sinulla on työpaikka, ei bisnestä.
Jos onnistut rakentamaan itsestään pyörivän bisneksen, voit käyttää aikaasi uusiin asioihin ja toteuttaa itseäsi. Samalla yrityksen arvo kasvaa.
Kasvuhakuiselle yrittäjälle bisneksen rakentaminen on erittäin tärkeää, sillä työpaikka ei skaalaudu, bisnes skaalautuu. Niin kauan kuin iso osa firman toiminnasta lepää toimarin harteilla, on hän itse kasvunsa jarru.
Kuinka kehittyä toimitusjohtajana?
Opiskele jatkuvasti.
Paras tapa opiskella on lukea kirjoja. Mieti mitä osa-aluetta haluat kehittää, selvitä sen aihealueen parhaat kirjat ja lue ne. Kirjoissa on alan huippujen elämänkokemus tiivistettynä ja normaalin kirjan lukemiseen ei mene yhtä työpäivää pidempään.
Webinaarit ja koulutukset ovat hieman kyseenalaisia hyötynsä suhteen. Ensinnäkin sinun pitäisi löytää juuri sellainen webinaari tai koulutus, joka kohdistuu juuri sinun tämän hetken tarpeisiin. Näin ei todennäköisesti ole sillä webinaarit ja koulutukset tehdään jonkin tietyn yleisen teeman ympärille (josta kouluttaja sattuu tietämään jotain).
Webinaarit yleensä ovat myös varsin kevyitä sisällöltään ja samat asiat opit googlaamalla. Työtä se toki vaatii, mutta tämä blogiteksti ei olekaan suunnattu työtä karttavalle henkilölle.
Lisäksi kuunteleminen on hitaampaa kuin lukeminen. Toisaalta joku voi oppia paremmin kuuntelemalla ja ryhmätöitä tekemällä.
Suosittelen siis lukemaan kirjoja. Jos kirja on huono, jätä se kesken tai hyppää tarpeettomien kohtien yli. Ei ole mitään järkeä väkisin lukea huonoa tai hyödytöntä tekstiä.
Talebilla on hyvä nyrkkisääntö, että alle 10 vuotta vanhaa kirjaa ei kannata lukea. Jos kirja on oleellinen yhä kymmenen vuoden päästä, on sen sisältö hyvää.
Uutisten seuraaminen on oppimisen kannalta hyödytöntä. Et tule yhtään paremmaksi yrittäjäksi tietämällä mikä on tämän päivän koronatartuntojen määrä tai kuka on kunnallisvaalien ennakkosuosikki.
Sosiaalisen median kanavista parhaaksi olen katsonut Twitterin. Siis jos tarkoitus on oppia uutta. Instagramin keittiön ja kylppärikuvia katselemalla ei tule hullua hurskaammaksi. Linkkarissa on lähinnä oman menestyksen hehkutusta ja yritysten tiedotteita ja Facebookin tietotaso on liian matala.
Markkinoinnissa kaikki nämä kanavat toimivat hyvin.
Kuinka kehittää yritystä?
Yritys rakentuu ja kehittyy pieni pala kerrallaan. Älä murehdi jättiloikista vaan keskity arjen puurtamiseen.
Kuten käytännön työssä, myös yrityksen rakentamisessa pienet arjen teot ovat tärkeimpiä. Se, että ilmaannut paikalle sovitusti kerta kerran jälkeen, on tärkeää. Että asiakkaat voivat luottaa homman hoituvan. Samalla tavoin yritys rakentuu pienin askelin.
Tässä kuussa viimeistellään myyntiprosessi ja ensi kuussa ostoprosessi. Luo jatkuvan kehittämisen kulttuuri, jossa pieniäkin asioita korjataan ja parannetaan kun epäkohta huomataan. Insinöörinä tykkään ajatusmallista, että jos joka päivä asiat paranevat 1 % verran, on vuodessa asiat parantuneet 37-kertaiseksi.
Älä ajattele yritystä perheenä. Ketään ei voida irtisanoa perheestä. Sen sijaan miellä yritys urheilujoukkueeksi, johon rekrytoit huippupelaajat ja valmentajat.
Pidä huoli, että avainhenkilöillä on oma nahka pelissä tavalla tai toisella. Oma nahka pelissä tarkoittaa, että henkilö kärsii ja hyötyy työnsä tuloksen perusteella.
Kesällä olin Turun Tuomiokirkossa turistikierroksella, jossa opas kertoi miten kirkonkello saatiin nostettua ylös. Koska kello oli kallis, piti olla varma, että se ei putoa kesken noston. Näinpä nostoköyden tekijälle kerrottiin, että hänen tulee istua kellon päällä sitä nostettaessa kirkon huipulle. Mikäli köysi katkeasi, putoasi köydenpunoja kellon kanssa alas. Hänellä oli siis oma nahka pelissä tehdä köydestä varmasti niin hyvä, että se kestää kellon (ja hänen) painonsa.
Yrittäjällä luonnollisesti on oma nahka pelissä, mutta yritä saada sama psykologinen vaikutus myös avaintyöntekijöillesi. Keinoja on inspiroiva missio, bonusjärjestelmä, osakkuus tai vastuun antaminen ja sitä kautta saatu oppi.
Tiedosta myös, että kun yritys kasvaa ja kehittyy, muuttuvat sen tarpeet.
Toimitusjohtaja kolmen hengen firmassa on eri tehtävä kuin toimitusjohtaja kahdenkymmenen hengen firmassa, joka on eri kuin toimarina sadan hengen firmassa. Toimarina joudut kasvamaan yrityksesi mukana ja luomaan uusia prosesseja kun et enää voi itse päättää, tietää ja tehdä kaikkea.
Samoin työntekijöiden tulee kasvaa yrityksen mukana. On toki myös työntekijöitä, joille riittää nykyistä työtä myös jatkossakin, mutta osalle työnkuva saattaa muuttua paljonkin. Koita siis rekrytoida näihin tehtäviin joustavia ja epävarmuutta sietäviä ihmisiä, joille on ok muuttaa tehtäviä tai kompensaatiomallia.
Panosta rekrytointiin. Rakenna siihen systemaattinen prosessi, jonka avulla yritykseesi päätyy lähinnä huipputyyppejä.
Kuuntele asiakkaiden palautetta ja kehitysideoita. Kaikkea et voi korjata heti, mutta ole tietoinen mitä tarpeita heillä on ja pyri auttamaan niiden ratkaisussa.
Mitä tehdä yrityksen tuotoilla?
Kun yritys aikanaan toivottavasti alkaa tuottaa rahaa omistajilleen, kannattaa tehdä suunnitelma tuottojen käytölle.
Yrittäjän verotehokkaimmat keinot nostaa rahaa yrityksestä on verottomat kilometrikorvaukset ja päivärahat sekä maltillinen palkka.
Jos näiden jälkeen jää vielä voittoa, hienoa! Sen voit nostaa kevyemmin verotettuina osinkoina. Kokemukseni mukaan osingot kannattaa sijoittaa asuntoihin ja indeksirahastoihin.
Asunnot ovat siitä mukavia, että niitä vastaan pankki antaa lainaa mielellään. Jos olet saanut rakennettua yrityksestäsi stabiilin rahantekokoneen, paranee samalla lainanottokykysi. Pankille on tärkeintä lainan maksukyky sekä vakuudet, jos maksukyky kuitenkin heikkenee.
Asunnot itse toimivat vakuutena ja kannattava yritystoiminta parantaa maksukykyä.
Toivottavasti sait tästä jutusta uusia ajatuksia yrittäjyyteen tai itsesi kehittämiseen. Olisi hauska kuulla kommentteja tai mitä ajatuksia juttu herätti.
Hyvää joulua koko Asuntopehtoorin porukan puolesta!