Onko talonvaltaus Espanjassa riski?

Tarjoamme Espanjassa loma-asuntojen hallinnointi- ja vuokrauspalvelua. Käytännössä työmme on pitää huoli asunnosta sillä välin kun se ei ole omistajan käytössä.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi asunnon säännöllistä tuulettamista, veden laskemista viemäriin, kodinkoneiden toiminnan testausta, postilaatikon tyhjennystä, kasvien kastelua jne. Eli varmistetaan, että asunto on kunnossa ja kaikki toimii oikein.

Tämä on tärkeää, koska asunnot on kuitenkin tehty asuttaviksi. Pitkään tyhjillään oleva asunto saattaa kärsiä tavalla tai toisella.

Esimerkiksi tällä viikolla kävin asunnossa, jossa terassin kattolasit olivat säreilleet ja vesi tuli läpi. Onneksi asunnossa oli käyty, sillä muuten terassilla olleet huonekalut olisivat olleet entisiä.

Suomen mediassa pelotellaan Espanjan talonvaltaajilla, mutta tämä on saman kokoluokan ongelma (tai oikeastaan pienempi) kuin että Suomessa vuokralainen tuhoaa asunnon. Näin käy toisinaan, mutta esimerkiksi Asuntopehtoori vuokraa Suomessa vuosittain 3500 asuntoa eikä meidän vuokraamalle asunnolle ole ikinä käynyt näin, sillä vuokralaisvalinta tehdään huolellisesti ja tarkkaan.

Meille on kyllä tullut vastaan sotkettuja asuntoja, mutta nämä ovat aina olleet jonkun muun etsimiä vuokralaisia. Tämä johtuu siitä, että ongelmavuokralaiset tietävät, että pätevä välittäjä tsekkaa luottotiedot ja hakijan taustat, joten häneltä ei kannata hakea asuntoa. Mutta yksityinen vuokranantaja ei aina tarkistusta tee, joten hänen kohdalla kannattaa kokeilla onnea.

Tiivistän seuraavaksi tietoa talonvaltauksesta, jotta näemme minkä kokoluokan riskistä on kyse. Vuonna 2022 talonvaltauksia tapahtui 17 000 kpl koko Espanjassa, jossa asuntoja on 26 miljoonaa.

Espanjan lainsäädännössä on kaksi eri rikosta talonvaltaukseen liittyen. Toinen koskee asumattomaan taloon ilman lupaa ”muuttamista” ja toinen asuttuun taloon ”muuttamista”.

5 % valtauksista kohdistuu asuttuihin taloihin. Eli 850 talon valtausta kohdistui asuttuihin asuntoihin, mikä on 0,03 promillea kaikista asunnoista.

Ja käänteisesti, 95 % valtauksista kohdistuu asumattomiin asuntoihin, joita Espanjassa on noin 4 miljoonaa.

Talonvaltaajasta pääsee eroon toimimalla ripeästi, eli olemalla poliisiin yhteydessä 48 tunnin kuluessa ja osoittamalla, että omistaa asunnon (tai että päämiehemme on omistaja). Tällöin poliisi tulee häätämään valtaajat pois.

Mutta mikäli asunto on tyhjä eikä tilanteeseen tartuta nopeasti, pitää häätö hoitaa oikeusprosessin kautta, joka on hidas.

Tämän vuoksi on tärkeää, että asuntoa ei pidä täällä tyhjänä vaan paikan päällä käydään säännöllisesti (vaihtelevina päivinä).

Valtaajilla on kaikenlaisia jippoja. Esimerkiksi he saattavat asettavat nuppineulan tai teipin oven karmiin kiinni, ja käyvät tarkistamassa kuukauden päästä onko nuppineula/teippi paikallaan. Jos on, on selvää että asunnolla ei ole käyty.

Mutta kun asuntotarkastajamme avaa oven, putoaa neula maahan ja valtaaja tietää ettei kyseistä asuntoa kannata havitella. Ilmoitamme muuten myös aina poliisille tällaiset tapaukset, sillä poliisiakin kiinnostaa mikäli valtausyrityksiä tehdään.

Eli käytännössä talonvaltaus on äärimmäisen harvinaista, ja jos asuntoa hoidetaan ja ylläpidetään ammattimaisesti, talonvaltauksen todennäköisyys laskee huomattavasti.

Toisenlainen talonvaltaus on tapahtuu kun pitkäaikainen vuokralainen lopettaa vuokranmaksamisen, mutta jää asumaan asuntoon. Tällöinkin vuokralaisesta päästään eroon, mutta se vaatii oikeusprosessin, joka vie jonkin verran aikaa.

Tämän vuoksi jotkut vuokranantajat ovatkin päättäneet vuokrata asuntoja vain lyhytaikaisesti. Toki se merkittävämpi syy on kannattavuus. Lyhytaikaisesti vuokratessa vuokratuotto on paljon parempi kuin pitkäaikaisessa. Kääntöpuoli on tietenkin se, että lyhytaikainen vuokraus vaatii aika paljon työtä, ellei sitä halua ulkoistaa.

Yhteenvetona, en pidä talonvaltausta kovinkaan merkittävänä riskinä Espanjassa. Asia on hyvä tiedostaa ja varautua, mutta sen ei kannata estää asunnon hankkimista täältä. Meillä on monenlaisia työkaluja ja toimintamalleja edellä mainittujen lisäksi, joilla voimme merkittävästi vähentää talonvaltauksen mahdollisuutta.