Kun valmistuin korkeakoulusta ja pääsin töihin, tai oikeastaan työllistyin jo diplomityövaiheessa, minulla ei ollut mitään suunnitelmia minkälaista uraa haluan rakentaa. Tavoitteenani oli oikeastaan vain saada hyvää palkkaa ja edetä uralla.
Toisinaan mietin, että olisi hienoa olla esimies tai jopa johtajan asemassa, mutta lähinnä siksi, että näistä tehtävistä yleensä maksetaan enemmän. Ei minulla oikein ollut hajua olisinko pätevä näihin tehtäviin (en ollut).
Sattumien kautta päädyin vaihtamaan työpaikkaa noin 3-4 vuoden välein, joka jälkikäteen katsottuna oli suurin virheeni työuralla. Miksi?
Koska se nollaa työpaikalla kertyneet ihmissuhteet, kokemuksen organisaatiosta ja kerääntyneen luottamuksen ja goodwillin.
Mikäli työntekijä haluaa parantaa tulotasoaan, hän voi vaihtaa työpaikkaa tai tehdä hyvää työtä ja saada palkankorotuksen. Toisinaan työpaikan vaihto on helppo tapa saada kerralla isompi palkankorotus koska samassa työpaikassa ihmiset tavallaan tottuvat työn tekemiseen eikä parantunutta työn laatua tai työtehoa huomata ja näin palkankorotus jää saamatta. On toki myös mahdollista, että työnantaja laskee sen varaan, että työntekijä ei uskalla, pysty tai halua vaihtaa työpaikkaa, joten ei kannata antaa palkankorotuksia.
Mutta ehkä yleisin syy palkankorotuksen saamatta jäämiselle on puutteellinen kommunikointi työntekijän ja esihenkilön välillä. Työntekijän kannattaa osoittaa olevansa luotettava tiimipelaaja, tuottaa lisäarvoa yritykselle ja sitten kommunikoida nämä asiat ylöspäin. Samoin esihenkilön tulee olla hereillä ja tunnistaa parantuneet työtulokset ja oma-aloitteisesti tarjota palkankorotusta.
Palkankorotuksen voi saada myös kiristämällä, eli jos tiedät, että olet tärkeässä roolissa ja sinua on vaikea korvata, voit vaatia lisää palkkaa vaikka työn tulokset eivät sitä puoltaisikaan. Tämä strategia toimii lyhyellä aikavälillä, mutta luultavasti saat ”hankala tyyppi, etsitään korvaaja asap” -merkinnän johdon silmissä.
Luin joskus filosofiasta, että työuraa ja palkitsemista voi ajatella taloustieteen termien kautta. Monesti nuoret työntekijät haluavat hyvän ”likviditeetin” lisäarvolleen. Eli he haluaisivat tulla hinnoitelluksi reaaliajassa. Ihan kuin osakkeet pörssissä nousee välittömästi kun yritys julkaisee hyviä uutisia, samoin töissä haluttaisiin saada palkankorotus heti kun on tehty hyvä työsuoritus.
Valitettavasti reaalimaailma ei ole näin tehokas, vaan tulosten ja palkinnon välillä on aina viivettä, joskus jopa vuosia.
Käytännössä työntekijällä on rajattu määrä pricing eventtejä tai hinnoittelutapahtumia. Tällainen hinnoittelutapahtuma on juuri työpaikan vaihtaminen. Kun vaihdat työpaikkaa, hinnoitellaan markkina-arvosi uudestaan ja saat juuri sen hetken arvosi mukaista palkkaa. Mutta kuten sanottu, näitä tapahtumia on rajattu määrä, et voi vaihtaa työpaikkaa puolen vuoden välein. Tai voit, mutta viimeistään kahden vaihdon jälkeen työllistyminen muuttuu lähes mahdottomaksi, sillä miksi mikään yritys palkkaisi henkilöä, joka luultavasti vaihtaa työpaikkaa puolen vuoden päästä.
Työntekijän markkina-arvon nousu ei myöskään ole lineaarista vaan se kasvaa isoissa pompuissa harvoin. Näin ollen olisi virhe vaihtaa työpaikkaa siinä kohtaa kun markkina-arvosi menee vaakasuoraan, juuri ennen tulevaa isoa pomppua. Esimerkiksi minä vaihdoin työpaikkaa ostopäällikön paikalta ostopäällikön paikalle. Olisi ollut paljon järkevämpää kerätä ensimmäisessä työpaikassa kokemusta lisää ja vaihtaa sitten kun muualta on tarjolla ostojohtajan paikka (mikäli nykyinen työpaikka ei sitä olisi tarjonnut).
Vaihto samasta tehtävästä toiseen ei tuo oikein mitään lisäarvoa sinulle muuta kuin palkankorotuksen. Mutta se nollaa tehokkaasti edellisessä työpaikassa kertyneet suhteet.
Ja tämän vuoksi urheilijat ovat usein erinomaisia työelämässä. Heihin on nuoresta asti iskostettu ajatus, että työtä tehdään pitkällä aikavälillä. Mestaruuden voittaminen on vuosien projekti.
Kuinka sitten toimia käytännössä jos haluat maksimoida oman arvosi työelämässä?
Etsi työpaikka, joka vastaa arvojasi ja jossa on mukava olla töissä. Ja olisi suotavaa jos yritys olisi kannattava ja kasvava, näistä seuraa yleensä lisää mahdollisuuksia ja kaikkea mukavaa. Pyri ymmärtämään yrityksen ansaintalogiikka eli miten se tekee rahaa. Tee sitten töitä tämän tavoitteen eteen. Keskustele esihenkilösi kanssa kuinka voit tuottaa lisäarvoa yritykselle ja mitkä tehtävistäsi ovat tärkeimmät. Priorisoi ne. Ole luotettava eli hoida oma tonttisi ja joskus vähän muidenkin tonttia. Auta muita ja rakenna tiimihenkeä. Älä ole ahne mutta pidä puolesi.
Toimi näin vuosia, melkeinpä viisi vuotta on minimiaika, jotta ison kuvan tuloksia alkaa näkyä.
Ole hereillä oman markkina-arvosi suhteen, mutta älä anna esihenkilöllesi fiilistä, että saatat lähteä muualle jos saat paremman tarjouksen. Kun merkittävä hinnoittelutapahtuma on tapahtunut eli olet esimerkiksi saanut ylennyksen saman firman sisällä, voit miettiä onko nyt oikea aika vaihtaa toiseen firmaan. Tämä toki on aika tyly liike nykyiselle työnantajallesi ja voi tehdä pitkällä aikavälillä enemmän hallaa kuin hyötyä.
Voisin kuvitella, että mukavinta on löytää niin kiva työnantaja, että siellä voi tehdä koko työuransa. Tämä vaatii tietenkin työnantajaltakin paljon, sen tulee voida tarjota sopivissa määrin uusia haasteita, turvallisuutta ja hyvää työyhteisöä. Mutta tiedän työpaikkoja, joissa ihmiset ovat töissä useammassa polvessa. Silloin on jotain varmasti tehty oikein.