Milloin yrittäjyys ei kannata?

Moni nuori saattaa haaveilla yrittäjyydestä, koska mikä sen hienompaa, että saa tehdä töitä itselleen, olla itsensä pomo ja työskennellä kun siltä tuntuu. Varsinkin startup-maailmassa yrittäjyyttä glamuroidaan ja sitä tavoitellaan ehkä jopa itsetarkoituksena.

Itsekin ajattelin monta vuotta työelämässä ollessani, että olisi kivaa olla yrittäjä, vaikka en tiennyt juuri mitään yrittämisestä tai yrityksen omistamisen arjesta.

Ja onhan se toki niin, että yrittäjänä et joudu olemaan töissä klo 8-16 vaan voit itse laatia aikataulusi. Paitsi silloin, kun asiakas tarvitsee palveluasi juuri nyt tätä kirjoittaessani lauantaina klo 15:40.

Käytännössä yrittäjien lomat ovat olemattomia, osittain koska niitä ei ole varaa pitää ja osittain koska niitä ei haluta pitää. Tai koska yrittäjyys ei ole henkisesti tai fyysisesti yhtä kuormittavaa kuin työnteko, jolloin tarvetta lomalle ei varsinaisesti ole.

Samoin palkkataso yrittäjällä on surkea. Yrittäjän palkka on se, joka joustaa jos tekee tiukkaa rahan suhteen. Työntekijöiden palkkoja ei voi jättää maksamatta, kuten ei voi vuokraa, sähkölaskua tai mitään muutakaan laskua. Jos siis rahaa ei tule sisään tarpeeksi, oma palkka on pienempi. Eri asia on yrittäjät, jotka toimivat sijoittajien rahoituksella, mutta heillä ei ole samanlaista vapautta vaan tiukka raportointivelvollisuus sijoittajilleen. Herra se on herrallakin.

Ei ole mitään varmuutta, että uusi yritys tulee menestymään ja yleisesti sanotaankin, että vain joka kymmenes yritys selviää viisivuotissynttäreihin asti ja joka kahdeskymmenes elää 10-vuotiaaksi. Pahimmillaan yrityksen mukana menee lainojen vakuutena ollut oma koti. Ja mikäli tämän päälle on annettu henkilötakaus, seuraavat velat konkurssin jälkeenkin.

Tämän vuoksi en voi aukottomasti suositella yrittäjyyttä. Jos lopullinen tavoitteesi on hyvä elintaso, joustavat työajat ja mukava työ, jolla täyttää päivänsä, ei yrittäjyys oikeastaan ole paras vaihtoehto. Valinnassa yrittäjyyden ja työsuhteen välillä on tavallaan samaa logiikkaa kuin valinnassa IT-startupin ja remppafirman perustamisen välillä. IT-startup epäonnistuu hyvin todennäköisesti, mutta mikäli se onnistuukin, sen omistajista voi tulla miljardöörejä. Remppafirma taas onnistuu paljon todennäköisemmin, mutta sen omistajista ei voi tulla miljardöörejä. Vauraita kyllä, mutta ei superrikkaita.

Samoin voi ajatella, että yrittäjäksi lähtemisessä on iso riski ja iso tuottomahdollisuus kun taas työsuhteessa on matala riski, mutta siinä ei myöskään pääse rikastumaan.

Riippuu tietysti siitä, miten määritellään rikas, mutta olen hieman eri mieltä tästä ajattelusta. Ylipäätään firettäjiä kehottaisin miettimään tarkemmin millaiseen elämään he tähtäävät. Itse olin noin vuoden verran kotona lasten kanssa ennen Asuntopehtoorin perustamista ja se oli toki antoisaa aikaa, mutta en voisi olla pysyvästi kotona tekemättä mitään. Eli kannattaa miettiä mitä haluaa tehdä sitten kun on niin paljon rahaa, että ei tarvitse enää tehdä työtä rahan takia.

Minulle vastaus tähän oli yrityksen perustaminen. Se tarjosi älyllistä haastetta ja paljon uuden oppimista.

Mutta en silti suosittelisi samaa polkua suoraan koulusta ilman kokemusta. Minulla oli työkokemusta tuolloin noin 15 vuotta.

Mielestäni yrittäjyys ei siis kannata silloin, kun tavoitteena on suhteellisen varma vaurastuminen ja iso varmuus hyvästä elämästä. Paljon kannattavampaa on hankkia osaamista, kokemusta ja pääomaa samalla kun joku muu kantaa riskin. Päällikkö- ja johtotason tehtävissä tämä toteutuu erinomaisesti. Sinulla on hyvä mahdollisuus vaikuttaa työsi sisältöön, työaikoihin ja moneen muuhun asiaan, samalla nauttien hyvästä palkasta (jota luonnollisesti sijoitat fiksusti asuntoihin ja indeksirahastoihin).

Lähipiirissäni on paljon enemmän vauraita ja hyvätuloisia ammattijohtajia kuin yrittäjiä. Tai jos katson ketkä omistavat yli puolen miljoonan euron arvoisia taloja ja mökkejä, lähes kaikki ovat työsuhteessa, eivät yrittäjiä.

Muistan lukeneeni, että Facebookin 100. paras insinööri tienaa enemmän kuin 90 % Piilaakson yrittäjistä.

Sanoisin siis, että paras tapa rakentaa työuraansa on liittyä kasvavaan firmaan, tuottaa siellä paljon lisäarvoa ja kasvaa yrityksen mukana. Ja sitten kun osaaminen ja taloudellinen asema sen mahdollistaa, voi perustaa yrityksen.