Kuinka vaurastua?

Tällä viikolla on taas saatu lukea ihmisten tuloista.

Vuosien varrella olen tehnyt kymmeniä sparrailuja asuntosijoittajille ja yleisin perimmäinen kysymys on kuinka vaurastua. Luettuani muutamia juttuja veroihin liittyen sain vain vahvistusta näkemykselleni, että varmin tapa vaurastua on omistaa assetteja.

Assetti voi olla mitä vaan tuloa tuottavaa omaisuutta:

  • asunnot
  • pörssiosakkeet
  • yksityisten yritysten osakkeet
  • rahastot
  • metsä

Näitä kaikkia yhdistää se, että ne tuottavat omistajalle rahaa kuukausittain tai vuosittain. Jos omistat kultaa, kryptoja tai jääkiekkokortteja, ei tilillesi ilmesty yhtään euroja ennen kuin myyt ne voitolla.

Olen pitkään ollut vakuuttunut, että paras tapa luoda merkittävää varallisuutta on omistaa palvelualan yritystä ja sijoittaa sen tuotot asuntoihin. Olen suhtautunut hieman nyrpeästi Slushiin (pitäisi ehkä joskus käydä tutustumassa), koska se tuntuu kannustavan nuoria tavoittelemaan unikorneja eli yrityksiä, joiden liikevaihto on miljardi euroa.

IT-ala on käytännössä ainoa mahdollisuus päästä miljardiin. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että IT-alan tuotteita voi skaalata erittäin edullisesti. Kun koodaat pelin kerran, voit myydä sen miljardille ihmiselle, mutta jos korjaat oven, olet korjannut yhden oven.

Ongelma onkin siinä, että menestyvän pelin koodaaminen on pahuksen vaikeaa. Suomessa siinä on onnistunut muutama firma, vaikka yrittäjiä on paljon. Pääomasijoittajien karkea nyrkkisääntö on suurin piirtein: sijoita 100 yritykseen, joista 90 menee konkurssiin, 8 pääsee omilleen ja 2 tekee moninkertaisen voiton.

Tavallisella ihmisellä ei vaan ole miljoonia sijoitettavaksi tai mahdollisuutta yrittää etsiä niitä kahta megamenestystä.

Mutta jos tavoite on tehdä kymmeniä miljoonia nopeasti, lienee IT-ala varmin veto. Suomen top 5 tienaajaa olivat kaikki pelialan firmojen osakkaita. Kunhan ymmärrät, että todennäköisyydet eivät todellakaan ole puolellasi.

Jos sen sijaan tyydyt muutamaan miljoonaan, on palvelualan yritys yhdistettynä sijoittamiseen mainio vaihtoehto. Omista yritystä ja sijoita sen voitot. Tässä on vielä se hyvä puoli, että varallisuutesi kasvaa, eikä tarvitse murehtia näkymistäsi verotilastoissa.

Miljoonia tehneitä yrityksiä oli mm. työvaateyritys, padelyritys, kuljetusyritys, metalliyritys ja siivousyritys. Näitä kaikkia yhdistää vuosia tehty työ ja epäseksikkäät alat, joita ei Slushissa näy.

On vaikea nähdä, että nämä alat ovat superkilpailtuja, kuten vaikkapa peliala on. Pelialalla kilpailet koko maailman huippuja vastaan. Työvaateyrityksessä kilpailet ehkä muutaman samassa kaupungissa toimivan firman kanssa. On toki selvää, että millään alalla ei ole täyttä varmuutta, että yritys tulee menestymään. Mutta todennäköisyydet ovat puolellasi jos lähdet kilpailemaan jo olemassa olevalla alalla. Teet vain asiat hieman paremmin kuin muut tekevät.

Kuinka vaurastua?

Jos kerran varmin tapa tehdä muutama miljoona on olla osakkaana pienissä perinteisissä yrityksissä, niin kuinka edetä? Olen kirjoittanut tästä aiemmin mm. täällä, täällä ja täällä. Lyhyesti, paras tapa on mennä töihin pieneen yritykseen ja imeä oppia ja kokemusta yrittäjältä. Jatka tätä 5-10 vuotta ja tämän jälkeen perusta tai osta yritys. Kun olet hoitanut hommasi hyvin, auttaa vanha yrittäjä sinua satavarmasti.

Kehitä yritystä 10-20 vuotta ja myy se. Onneksi olkoon, olet monimiljonääri.

Yrittäminen ei tietenkään sovi kaikille. Heille neuvoni on konvertoida palkkatuloja yllä mainituiksi asseteiksi.

Prosessi menee suurin piirtein näin:

  1. Hanki markkinoilla kysyttyä osaamista
  2. Tee työtä ja kehitä osaamistasi
  3. Sijoita palkasta ylijäävät rahat em. assetteihin
  4. Käytä velkavipua
  5. Huolehdi riskeistä, että et voi mennä poikki

 

Yllättävän usein näkee fiksujen ihmisten toistavan kohtia 1 ja 2. Tiedän monta ekonomistia, pankkihenkilöä, sijoitusneuvojaa, rakennusalan ihmistä jne., jotka eivät sijoita osakkeisiin tai asuntoihin, vaikka tekevät päivittäin työtä näiden parissa. Heillä olisi kaikki osaaminen laittaa osaamisensa poikimaan itselleenkin omaisuutta.

Yksinkertaisimmillaan kohta 3 ei vaadi muuta kuin indeksirahastoon säästämisen kuukausittain mahdollisesti pientä velkavipua käyttäen. Tai säästämällä palkasta 30-40 % sijoitusasunnon myyntihinnasta ja ulkoistamalla sen hoidon.

Kaiken a ja o on siis konvertoida palkkatulot lisätuloa tuottaviksi omaisuuslajeiksi, muuten teet töitä lopun ikääsi ja eläkkeelle jäätyäsi ainoa tulolähteesi on eläke.