Tämän päivän blogi on hieman lyhyempi tietoiskutyyppinen. Verotuksessa on vähemmän tiedossa oleva kohta koskien arvonlisäveroa. Verottajalta löytyy ohje hakeutumisesta arvonlisäverovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta.
Todettakoon heti alkuun, että en ole verotuksen enkä juridiikan asiantuntija ja tämä blogiteksti saattaa sisältää virheitä, eli konsultoi omia asiantuntijoitasi ennen kuin teet päätöksiä. Ja kuten aina, jos virheitä löytyy, niin otan mielelläni palautetta vastaan ja korjaan ne.
Pähkinänkuoressa tässä on kyse siitä, että tiettyjen ehtojen täytyttyä huoneiston omistaja saa sen rakentamiseen menneet arvonlisäverot takaisin verottajalta.
Kuinka tämä tehdään käytännössä, onkin sitten helpommin sanottu kuin tehty.
Ensinnäkin taloyhtiön pitää olla arvonlisäverovelvollinen ainakin tämän tilan osalta. Taloyhtiö tulee siis merkitsemään vastikelaskullesi arvonlisäveron, normaalistihan vastikkeessa ei ole alvia.
Toiseksi taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä tulee olla kirjattuna pykälät oikein arvonlisäveron käsittelystä siten, että sen palauttamisen hakeminen on mahdollista. Lisäksi yhtiöjärjestyksessä määrätään kuinka palautus käsitellään.
Kolmanneksi tila tulee vuokrata arvonlisäverollisesti, eli vuokran päälle pitää laittaa alv. Jos yritykselläsi on myynti-alvia, voi olla mahdollista vähentää tämä osto-alv siitä.
Neljänneksi tila tulee olla vuokrattuna 10 vuotta arvonlisäverovelvollisesti. Mikäli vuokraus kestäisi esim. 7 vuotta, tulee 30 % alvista palauttaa verottajalle. Jos kyseessä on uudiskohde, saat koko arvonlisäveron takaisin heti, kunhan hakemus tehdään viimeistään kuusi kuukautta valmistumisen jälkeen. Tämän jälkeen haettuna alvia palautetaan kuukausi kerrallaan kymmenen vuoden aikana.
Yleensä arvonlisäveron palautusta käytetään liiketilojen kohdalla, mutta se on mahdollista myös asuntojen kohdalla kunhan vain edellä mainitut ehdot täyttyvät. Esim. kalustetun asunnon lyhytaikavuokraukseen on mahdollista laittaa arvonlisävero vuokran päälle.
Paljonko palautuksen suuruus sitten on? Se riippuu kohteesta ja tarkan tiedon saat rakennusliikkeeltä/myyjältä, mutta suuruusluokka on noin 20 % tilan velattomasta hinnasta.
Eli esimerkiksi jos tilan velaton hinta on 100 000 euroa ja yhtiölainaa on 60 000 euroa eli myyntihintaa on 40 000 euroa. Nyt jos kaikki ehdot täyttyvät ja arvonlisäveron palautus onnistuu, saamme takaisin 20 000 euroa verottajalta. On myös mahdollista, että tällä veronpalautuksella lyhennetään yhtiölainaa, mutta oletetaan nyt, että raha palautuu tilille.
Nyt meillä on 100 000 euron arvoinen liiketila/asunto vuokrattuna vuokralaiselle, myyntihintaa maksettuna 40 000 euroa ja 20 000 euroa alvia palautettuna tilillä. Toisin sanoen saimme tilasta 20 000 euroa ”alennusta” ja oman pääoman tuottomme kasvoi merkittävästi koska kohteeseen sitoutunut pääoma tippui puoleen.
Ja tilannehan paranee entisestään, mikäli onnistuimme ostamaan huoneiston alennuksella. Parhaassa tapauksessa voi käydä jopa niin, että verottaja palauttaa enemmän alvia kuin huoneiston myyntihinta oli.