Olen ollut asuntosijoittaja reilun 15 vuoden ajan ja yrittäjä reilun 3 vuoden ajan. Molempia olen oppinut valtavasti viimeisen kolmen vuoden ajan.
Joskus minulta kysytään, olenko yrittäjä vai asuntosijoittaja? Noh, vastaus luonnollisesti on: olen molempia. Mutta kumpi yleisesti ottaen on kannattavampaa tai mukavampaa?
Tehdään pieni vertailu eri näkökulmista.
Arvonluontimahdollisuus
Kun asuntosijoituskohde on stabiloitu, eli asunto tai remontti on valmis, asunto vuokrattu ja arki rullaa, on vaikea nostaa sen arvoa merkittävästi lisää.
Sen sijaan yrityksellä arvon lisäämisessä ei ole mitään rajaa. Lisäksi jos yrityksen myy, saa siitä kertoimella muutaman vuoden tuloksen heti käteen. Asunnon myyntivoiton sanelee pitkälti markkinan kehitys.
Velkavipu
Velkavipu on erinomainen työkalu asuntosijoittajalle. Sen avulla kohteen tuottoa voi parantaa moninkertaiseksi, tai tarkkaan ottaen vivun avulla voi ostaa useamman asunnon. Velan hinta ei ole mahdoton, velan määrä on isompi ja vivutettava omaisuuslaji on melko vähäriskinen.
Sen sijaan yritystoimintaa vivutettaessa pitää ymmärtää paljon monesta eri asiasta (riski, yrityksen nyky- ja tulevaisuuden tilanne, miten tulos muodostuu jne). Velan hinta yritystoiminnalle on huomattavasti kalliimpaa kuin asuntosijoittamiseen.
Lisäksi pankki voi hyvinkin vaatia henkilötakauksen pientä yritystä varten otetulle lainalle. Toisin sanoen, riskitaso kaiken menettämiselle on kasvaa.
Lisäksi asuntosijoittamiseen on mahdollista kerätä rahaa muualta kuin pankeista. Asunto on tuotteena kaikille tuttu ja turvallinen, toisin on satunnaisen yrityksen kanssa.
Likviditeetti
Molemmat omaisuuslajit ovat varsin epälikvidejä. Asunnon myyminen on hidasta, joskin meillä Asuntopehtoorilla sijoittajille sopivien asuntojen myynti on kyllä normaalia ketterämpää. Edellyttää tietenkin järkevää hintatasoa ostajan ja myyjän kannalta. Mutta yleisesti ottaen asuntoa ei ole mahdollista muuttaa euroiksi samalla tavalla kuin osakkeita tai korkosijoituksia.
Yrityksen myyminen on vielä hitaampaa ja kalliimpaa. Siinä on niin monta liikkuvaa osaa, jotka ostajan pitää ymmärtää, että kaupantekoon menee väkisinkin vähintään kuukausia. Myös hinnoittelu on monimutkaisempaa kuin keskustayksiön.
Työteliäisyys
Asuntosijoittaminen ei pääsääntöisesti ole monimutkaista tai työteliästä. Tämä toki riippuu paljon asunnosta. Uudiskohde hyvällä sijainnilla on aika helppo, kun taas huonokuntoinen omakotitalo voi olla todella työläs. Samoin kun asuntojen määrä kasvaa joihinkin kymmeniin, alkaa kaikenlaisia yhteydenottoja tulla vuokralaisilta niin paljon, että niiden hoitaminen on väkisin pois tuottavammasta työstä, kuten uusien kohteiden hankinnasta.
Tähän Asuntopehtoorilla on ratkaisu Huolenpitopalvelun muodossa. Tuotto laskee toki hieman, mutta vähemmän kuin mitä tuottoa uudelleen vapautuneella ajalla saa tehtyä. Samoin asuntosijoittamisen voi ulkoistaa ostamalla asuntorahastoa.
Yrittäjyys sen sijaan voi olla erittäin työlästä. Käytännössä se onkin monelle työ, joka vie vähintään 40 tuntia viikossa, toisinaan 80 tuntia. Työntekijöiden palkkaaminen vähentää omaa työtä, mutta tuo samalla uusia tehtäviä (rekrytointi, esimiestyö), jotka jonkun pitää hoitaa.
Yrittäjyyden ulkoistaminen ei ole yhtä helppoa kuin asuntosijoittamisen.
Osaamistarve
Asuntosijoittamisesta on nykyään todella paljon tietoa saatavilla eli sitä on mahdollista opiskella varsin kattavasti. Toki paras oppi tulee itse tekemisestä ja keskusteluista toisten asuntosijoittajien kanssa.
Yrittäjyyden osaamistarve on huikeasti korkeampi kuin asuntosijoittamisen. Toki on luontevaa olla yrittäjä alalla, jonka jo tuntee. Mutta harva putkimies, kirjanpitäjä tai lakimies on asiantuntija oman alan lisäksi henkilöstö-, markkinointi-, kannattavuuslaskenta- tai rahoitusasioissa.
Yhteenveto
Yrittäjyys tarjoaa monenlaisia älyllisiä haasteita, mutta toisaalta niin tarjoaa kaikki sijoitustoimintakin.
Yrittämisessä voi helposti olla sydän mukana eli yritykseen kiinnytään, mutta toisaalta niin voi käydä asuntosijoittajallekin. Tosin ehkä siinä kohtaa kun asuntoja alkaa olla kymmeniä, ei niihin oikein voi enää kiintyä samalla tavalla kuin siihen sukutilaan.
Sanoisin, että varallisuuden rakentamisessa asuntosijoittaminen on parempi ja varmempi tie.
Toisaalta, mikäli on juuri oikea osaaminen ja riskinottokyky, on yrittäjyydellä mahdollisuus tehdä ainakin nopeammin mutta mahdollisesti myös isompia voittoja.