Miten purkaa vuokrasuhde oikein?

Meille tulee säännöllisesti yhteydenottoja potentiaalisilta uusilta asiakkailta saatekysymyksellä: ”Vuokralaisellani on kahden kuukauden vuokrat maksamatta. Voisitteko ottaa asunnon Huolenpitopalvelun™ piiriin, kun en tiedä miten minun pitäisi toimia?” Tällaisessa tilanteessa tekisi mieli vastata: ”Totta kai, me hoidamme asian!

Valitettavasti tämä ei kuitenkaan ole meille taloudellisesti kannattavaa, sillä Huolenpitopalvelun hinta on vain 35,50 €/kk ja vuokrasuhteen purkaminen on hyvin työläs prosessi. Tämä olisi verrattavissa siihen, että vakuutus hankittaisiin vasta vahingon tapahduttua (ja irtisanottaisiin korvauksen jälkeen).

Vaikka emme valitettavasti voi ottaa asuntoa Huolenpitopalvelun™ piiriin siinä vaiheessa, kun vuokrasuhteen purku on jo väistämätön. Jos kuitenkin asunto on ollut Huolenpitopalvelun™ piirissä alusta lähtien, voit olla täysin huoletta. Me hoidamme koko purkuprosessin puolestasi ja tarvittaessa myös häätötoimenpiteet. Näin varmistamme, että vuokrasuhteet ovat asiakkaillemme stressittömiä ja vaivattomia, vaikka ongelmatilanteita ilmenisi.

Vuokrasuhteen purkaminen vuokrasuhteen laiminlyönnin vuoksi: askel
askeleelta

Vuokrasuhde voidaan purkaa useista syistä, mutta yleisimmät ovat vuokranmaksun laiminlyönti tai vuokralaisen aiheuttamat häiriöt. Tässä blogitekstissä käymme läpi miten toimia, kun vuokrasuhde puretaan vuokranmaksun laiminlyönnin takia.

Kun vuokralainen jättää vuokran maksamatta, voi nopea reagointi auttaa ehkäisemään tilanteen eskaloitumisen. Suosittelen vuokranantajaa muistuttamaan vuokranmaksusta jo muutaman päivän jälkeen eräpäivästä, jotta vuokralaiselle on selvää, että vuokranmaksua seurataan tarkasti.

Ystävällinen muistutus usein riittää, mutta jos maksu ei muistutuksesta huolimatta hoidu, seuraavana askeleena kannattaa kertoa, että viivästyneelle vuokralle kertyy korkoa.

Jos vuokra on edelleen maksamatta kuukauden lopussa, ilmoita vuokralaiselle, että jos toisen kuukauden vuokra jää myös maksamatta, vuokrasopimus puretaan viipymättä. Tässä vaiheessa on hyvä antaa kirjallinen varoitus, vaikka laki ei sitä edellytäkään. Se selkeyttää vuokralaiselle tilanteen vakavuuden.

Kun toisenkin kuukauden vuokra on erääntynyt eikä maksua ole saatu, tulee toimittaa vuokrasopimuksen purkuilmoitus. Vaikka kahden kuukauden maksamattomia vuokria ei ole suoraan laissa määritelty vuokrasopimuksen purkuperusteeksi, oikeuskäytännössä niitä pidetään vakiintuneesti riittävänä perusteena sopimuksen purkamiselle. Vuokranantaja voi toimittaa purkuilmoituksen vuokralaiselle heti toisen vuokran erääntyessä, mutta yleensä kannattaa odottaa muutama arkipäivä ja sitten ryhtyä purkamaan vuokrasopimusta ripeästi.

Purkuilmoitus tulee toimittaa kirjallisesti ja todistetusti, esimerkiksi sähköpostilla, jos vuokralaiselta saadaan siihen kuittaus. Jos vuokralainen ei reagoi sähköiseen ilmoitukseen, se voidaan toimittaa myös henkilökohtaisesti. Mukaan on suositeltavaa ottaa todistaja.

Purkuilmoituksessa on käytävä ilmi syy, miksi vuokrasuhde puretaan sekä vuokrasuhteen päättymisajankohta silloin, jos vuokrasuhde puretaan päättymään myöhemmin kuin välittömästi purkuilmoituksen tiedoksiannosta.

Purkuilmoitus ja irtisanominen – ero on merkittävä

Vuokrasopimuksen purkaminen ja irtisanominen ovat kaksi eri asiaa. Purettaessa vuokrasuhdetta ei käytetä irtisanomisaikaa, vaan vuokrasopimus voidaan päättää välittömästi, kun taas irtisanomisessa on aina irtisanomisaika.

Suosittelen kuitenkin antamaan vuokralaiselle kohtuullisen ajan myös purkamisessa, esimerkiksi viikon, asunnon tyhjentämiseen, jotta prosessi etenee jouhevasti. Vaikka tämä ei ole pakollista, se voi vähentää konfliktin riskiä.

Purkuilmoituksessa on myös hyvä määritellä jo valmiiksi tarkastusaika, jolloin asunto käydään läpi, ja antaa ohjeet avainten palauttamisesta. Tämä helpottaa prosessin hallintaa.

Miten toimia, mikäli vuokralaista ei tavoita tai hän ei suostu
lähtemään?

Jos vuokralainen välttelee yhteydenottoja, eikä purkuilmoitusta pystytä toimittamaan tai jos vuokralainen ei ole poistunut asunnosta purkuilmoituksessa ilmoitettuun määräpäivään mennessä on paras vaihtoehto hakea asiaan päätös oikeudesta.

Haastehakemuksen tekemisen suhteen ei kannata viivytellä enää sen jälkeen, kun kahden kuukauden vuokrat on jo maksamatta.

Käräjäoikeuteen voi jättää haastehakemuksen, jossa haetaan saatavien lisäksi vuokrasopimuksen purkua ja häätöä. Tämä prosessi on pidempi, mutta usein välttämätön, jos vuokralaista on mahdotonta tavoittaa purkuilmoituksen toimittamiseksi tai vuokralainen ei tätä ilmoitusta noudata.

Mikäli vuokralainen päättääkin käsittelyn aikana maksaa kaikki vuokrarästit ja molemmin puolin ollaan halukkaita vuokrasopimusta jatkamaan, pystyy Käräjäoikeuden haastehakemuksen halutessaan perumaan.

Tässä kohtaa kannattaa harkita tarkkaan, onko vuokrasuhteen jatkaminen järkevää. Usein samankaltaiset ongelmat toistuvat. Jos yhteydenpito ei ole toiminut aiemmin, on todennäköistä, että vuokranantaja löytää itsensä samasta pisteessä muutaman kuukauden päästä.

Jos haastehakemus päätetään perua, kannattaa Käräjäoikeuden kulut sekä haastehakemuksen tekemisestä että sen peruuttamisesta vaatia vuokralaiselta. Vasta kun vuokralainen on vuokrarästien lisäksi maksanut Käräjäoikeuden kulut, kannattaa haastehakemus perua.

Vuokrasuhteen purku – viimeinen keino

Vuokrasopimuksen purkaminen on aina viimeinen vaihtoehto. Ennen tätä vuokranantajan kannattaa yrittää neuvotella ja selvittää vuokralaisen tilanteen yksityiskohtia, mitkä ovat johtaneet vuokranmaksun laiminlyöntiin.

Vuokralaisen kokonaistilannetta ja maksukykyä arvioidessa pidän itse merkittävänä mittarina sitä, ottaako vuokralainen yhteyttä oma-aloitteisesti ennen eräpäivää vai vastaako hän vasta sen jälkeen, kun hän on usean huomautuksen jälkeen saanut varoituksen vuokrasopimuksen purkamisesta.

Jos tilanne on pitkittynyt ja vuokralainen on saanut maksuhuomautuksen, maksumuistutuksen, maksuvaatimuksen ja varoituksen, ollaan jo niin pitkällä ja myöhässä vuokranmaksussa, että vuokrasuhteen purku on yleensä ainoa jäljellä oleva vaihtoehto.